by Azam Rasid
Assalamualaikum dan salam sejahtera hendaknya.
Listen! Listen! Listen! .... Uppsss! ^_^
Ok, daripada dok terbawa-bawa video viral kak Pah yang membebel kat student beliau tu, baik korang layan blog Ohsem Wok! ni pun ade pekdahnya kan... Dapat gak masak utk laki korang yg kebulur balik keje nak mentekedarah hasil air tangan bini nya... Make sure resepi hanya dari Ohsem Wok ya! Sebabnya laki korang sure terliur tengok resepi-resepi kat blog ni masa time lunch tadi... (ye ke?)
Tanpa membuang masa, Listen! Listen! Listen! ... eh eh sorry... masih terbayang-bayang muka kak Pah.. LOL!
Ok lah... harini giliran saya pula kedapur utk melaksanakan misi terulung 365 Ohsemwok! ini...
Setelah mengamati posting2 yang sebelum ni, banyak sangat masak ikan yer..? Mesti korang boring kan? Mesti dalam hati tanye mane resepi ayam? resepi lembu? resepi ikan jaws? mereka pun ade masalah jugak! (ohhh! terbawa-bawa lagi video viral kak Pah korang la ni! haihhh)
Btw, today saya rase nak mask udang. Wait. What? Yer la.. PRAWN... U.D.A.N.G...
(sape alergik udang, sila share resepi ini)
Okeh meh kita tengok menu hari ini iaitu Udang Goreng Bergembira! (so time masak mesti bergembira dan time makan pun kena gembira)
Jadi diatas adalah bahan-bahannya... mudah saja, hanya tepung goreng ready made, telur ayam gred AAA, dan udang ikut suka korang nak banyak mana..
Ok, gambar rajah diatas menunjukkan betapa rakusnya saya mengasingkan antara kuning telur (egg yolk) dan putih telur... sebab apa? yaa.. mari lihat video dibawah..!
Ok ekceli nak tunjuk cara nak buat Egg Floss menggunakan Kuning Telur... so tengok betul2 cara dia buat yer... mesti guna butter yang banyak... dan kuning telur sahaja!
So nak buat apa dengan putih telur tadi?? Ok tengok gambar diatas... haa.. korang lomok lah udang tadi dalam tepung.. dan celup dalam putih telur tadi ye.. pastu lomok lagi dan lagi sampai putih melepak...
Tadaaa!! Maka terhasil lah Udang Goreng Bergembira untuk hari ini! Senang kan?
Udang Goreng Bergembira
Bahan-bahannya
- Udang setengah kilo
- Telur ayam 4-5 biji (diasingkan putih dan kuning telur)
- Mentega separuh atau sebesar penumbuk wife anda
- Tepung goreng serbaguna
- Air limau kasturi
Cara Masak
1. Bersihkan udang seperti biasa. Dan peram dalam air limau kasturi.
2. Celupkan udang kedalam putih telur kemudian kedalam tepung, ulangi langkah ini sebanyak 2 kali utk mendapatkan udang yang rangup diluar, lembut didalam.
3. Goreng deep-fried udang tersebut hingga kekuningan dan garing.
4. Kemudian guna kuali baru, cairkan mentega... masukkan kuning telur sedikit demi sedikit, dan kacau dengan senduk laju2 hingga berbuih2 dan agak garing... angkat dan toskan...
5. Hidangkan Udang Goreng Bergembira bersama sos cili dan mayonis! Pasti suami terpikat!
6. LISTEN! LISTEN! LISTEN! Share law resepi ni kat FB anda utk rakan2 yang lain.. ;-)
Azam Rasid
No comments:
Post a Comment