1 January 2013

hari pertama menu pertama

TUMIS PELIKAT AYAM
by : ishaq ali


Selamat datang ke dalam belog kami yang tak seberapa ni...tujuan belog ni just nak share hobi kami je..iaitu MEMASAK..iye memasak..kami suka masak..walaupun bz buat keje lain tapi kami cuba nak luang masa untuk memasak..

ok belog kami ni akan update sehari sekali untuk tunjukkan masakkan kami sebab tu kepala belog ni tajuknya 365 hari..so kiranya akan ada 365 menu la..jeng jeng jeng menu kami yang untuk hari yang pertama terimalah...


TUMIS PELIKAT AYAM




tumis pelikat ni resepi dari turun temurun keluarga haji buyong..kenapa namanya pelikat aku pun taktau..ha takdak ada juai kat kedai punya..memang payah la nak jumpa kalau ada kat Parit Raja,Johor...tu pun keluarga kami yang jual..menu khas untuk yang suka makan pedas sebab guna cili padi..dia macam masak lemak cili api tapi bezanya dia tumis guna minyak..nampak tak minyak tu..tak sesuai untuk orang diet ok..makan dengan nasi panas pulak tu memang meleleh air hidung..sapa-sapa yang taknak ayam boleh tukar dengan ikan keli ke ikan apa2 la sukati korang...ok ni lah resepinya...

TUMIS PELIKAT:

bahan-bahan (untuk di blender)
- serai 2 batang
- bawang putih 3 ulas
- bawang besar 3 biji@ bawang kecik 
- kunyit hidup 1/2 inci(tadi lupa plak beli kunyit so aku guna serbuk kunyit pun boleh)
- cili api@ cili padi segenggam (kalau nak pedas letak banyak-banyak la)

- ayam 6 potong @ ikan (sukati korang la)
- asam jawa secukup rasa (asam keping pun ok)
- minyak satu cawan untuk tumiskan benda-benda yang di blender tadi
- garam 3 guni (ahahahaha secukup rasa la)
- MSG (aku tak guna msg sbb aku tak suka guna)

cara-cara masak:
- kisar semua benda yg perlu dikisar tu pastu panaskan minyak dalam kuali..tuangkan benda yg siap di kisar tu ke dalamnya..terus masukkan ayam (kalau ikan tggu nak timbul minyak baru masukkan tau kalau tak hancus ikan tu..) da nak timbul minyak masukkan garam secukup rasa dan asam jawa @ asam keping... tggu lama sikit sampai dia betul-betul pekat sikit..da siap..ha kan senang masak benda ni kan..tak susah mana pun..boleh la di hidangkan dengan nasi panas...(jangan lupa masak nasi pulak)

ok tu je resepi untuk hari pertama tahun ni dari aku....tggu la esok pulak iye dari adi nang sekian terima kasih...

:- xoxo puih la ahahahha

No comments:

Post a Comment