24 January 2013

Cucur Udang Tanpa Was-Was

Cucur Udang Tanpa Was-Was

Hola! Kembali lagi dengan menu 365 OhsemWok yang tidak pernah tak hapdet setiap hari hanya untuk memenuhi kepuasan diri sendiri dan juga rakyat jelata! (ok tak intro cam gini?)

Long time no see haa.. So sorry la der... ada beberapa teknikal problem sket yang menyebabkan aku tak dapat nak beraksi dlm ohsemwok smalam.. hehe (thanks to mak incik Subhi Karim yg ganti turn aku smalam ye.. ishaq, shut up! ahahaha)

Okay. Menu bangun pagi tadi terus ke dapur dan masak... checking2 peti ais, jumpa udang dan saki baki yg tak berapa membantu... Terjumpa plak tepung gandum cam sauh... so apa lagi, sedetik lebih je terus kuar menu Cucur Udang Tanpa Was-Was... (jangan was-was, masak je la..)



Ini serba sikit bahan yang ade... Udang, bawang, dan daun bawang.. oh ya, ade tepung gandum dan juga telur ayam grade A jugak yg tiada dlm group photo diatas... :-)


Ok senang je... campur semua2 tu... masuk air sket.. kacau dan kacau je... haa jadi le cam diatas tu...


Pastu goreng hingga kekuningan bukan kehitaman yer... ala2 warna kulit korang la... (kulit aku warna koko cerah.. kulit korang per cer?)

hehe siap dah menu paling senang dalam dunia... layan cicah ngan sos cili dan mayonis sambil tgk Tayo The Little Bus kat TV9 pun ok baq ang...



Bahan-bahannya

- Udang di kupas kulit dan dipancung kepala
- daun bawang di cincang2
- bawang merah di cincang2 atau di kisar halus pun boleh.. lagi layan..
- telur ayam sebiji cukup dah kalau nak makan 2 org... kalau nak makan 100 org.. maka tambah la lagi..
- tepung gandum adalah mesti! kalau takde nak jadi cucur celah mane kan..?
- garam secukupnya
- cili merah/padi dicincang... ini kalau korang nak rasa pedas2 menyala dalam kepala...
- air secukupnya

Cara nak masak

- Gaulkan tepung, bawang, daun bawang, telur dan air secukupnya hingga tak terlalu pekat dan tak terlalu cair... tips nya, bila dah sebati, korang ceduk dgn sudu pastu angkat dan tuang balik pada ketinggian sejengkal.. tgk doh sebatian tadi jatuh cemana.. kalau dia jatuh seketul macam meteroit tu.. haa ok la tu... kalau jatuh betali-arus memanjang... so sila tambah tepung sket bagi dia kental...

- pastu baru masuk udang dan cili (kalau nak)... gaul dan gaul... masukkan garam plak...

- ok then panaskan minyak pada suhu... ntah.. dapur aku takde sukat suhu.. -_-"

- goreng la cucur anda hingga kekuningan.. nak buat bentuk bola bole.. segitiga bole.. pat sagi bole... bentuk kucing pun boleyyy...

- dah siap masak hidangkan dengan sos cili dan mayonis (kalau ada)..

- pastu jangan lupa kongsikan resepi ini dengan rakan2 sepejabat yang ciwi dok beli cucur kat makcik senah tepi ofis tu jer... buat sendiri je la.. ehehe


okbai

Azam Rasid


1 comment: