Ayam Singkong & Keju
By:- Ishaq ali
Assalamualaikum W.B.T dan selamat sejahtera hendaknya..
hurm seumur hidup aku ni la 1st time aku masak sebegini rupa..saje je nak test try cuba masakan macamni..mudah sangat rupanya..nama resepi ni da macam lagu indo oldskool la plak..takde kena mengena ok..! kalo korang nak tau singkong tu apa pegi la baca entry ni sampai abes..tanak tau takpe okbai..!ahahahaha..
dah berapa kali aku punya entry pun dah tak ingat plak..ah lantak la..kawan-kawan tolong kirakan ok..janji sampai turn aku setel sudah..yeah! korang yg lain jangan lupa plak follow belog ni..kat tepi tu dah ada link tinggal klik je..tak susah mana pun..(nak paksa korang follow..tak kira..)
ini rupa ayam diperap
singkong
keju cekdah je
minyak zaitun & butter
ni la rupanya bila dah siap
ok..dah tengok gambar kan..jom masak plak..
Bahan-bahan:- (untuk perap ayam dalam 1/2 jam)
- ayam 4 potong (bahagian dada ye..tanak tulang dan di penyekkan)
- bawang putih 2 ketol (di cincang halussss)
- black pepper (ditumbuk fresh punya)
- sedikit minyak zaitun....
Bahan-bahan:- (untuk disumbat dalam ayam)
- singkong rebus seketul (ubi rebus je sebenarnya...kuikuikui)
- sedikit keju (tak kesah keju apa)
- butter
- minyak zaiton
Bahan-bahan:- (untuk salad)
- daun salad
- tomato ceri
- minyak zaitun
- freshly ground black pepper
- dan sedikit garam
- sedikit perahan lemon (aku lupa beli lemon tapi aku pakai limau kasturi..ok gak rasanya sbb cuma
perlukan sedikit asid tu untuk mengimbangi rasa)
Cara nak masak:-
- ayam yg dah siap kena perap tu keluarkan..letak ubi rebus tu dan keju..
- pastu korang gulung ayam tu cucuk dgn lidi cungkil gigi yg belom di pakai
supaya isi dalam ayam tu tak terkeluar..
- masukkan sedikit butter untuk mengoreng ayam tadi
- masak sampai ayam tu masak la...
- tang salad plak masukkan semua bahan tadi tu dan gaulkan sampai sebati
- sesudah ayam tu masak jangan dibuang baki sisa-sisa minyak tu untuk dibuat sedikit sos atau gravy
- hidupkan api dapur tu balik masukkan sedikit minya zaiton dan butter
- letak freshly ground black pepper dan sedikit garam..
ok dah siap..masa nak hidangkan tu jangan lupa buang lidi cungkil gigi tu plak..kang ada yang tercekik bendalah tu...cara nak hidangkan tu terpulanglah pada korang camna..
amacam senang tak?kalau aku yang tak penah buat pun boleh..apa lagi korang..kan..
dah tau apa makna singkong tu?ok ada keje nak buat ni..okbai...!
gambar tak edit tu..ori dari kamera tak sempat buat apa
sebab arini ada job plak..
ni sorg makan pun tak kenyang ni. hahahahhaa. thumbs up!
ReplyDelete