Assalamualaikum, hye hari ni saya post lagi entry masakkan....kali ni saya share masakkan dari nogori sembilan... Selamat mencuba
Bahan-bahannya:
- Daging lembu (disalai dan dihiris kecil)
- Cili padi (dikisar halus) - kuantiti ikut kepedasan yg korang nak
- Serai (ditumbuk)
- Kentang ( part yang ni boleh diganti dengan bacang/rebung)
- Kunyit hidup (dikisar halus & pakai sikit je)
- Kunyit serbuk
- Garam
- Santan
- Asam keping
cara memasak:
untuk masak ni kuali/periuk diperlukan :)
- Masukkan daging + kentang + cili + kunyit hidup + serai dan masukkan air dan biar sehingga kentang empuk.
- Bila kentang dah empuk dan air yang kita masukkan tadi tu dah kering, sila masukkan santan dan kacau.
- Kemudian, masukkan kunyit serbuk untuk dapatkan colour menarik (jangan banyak sangat)
- Garam jangan lupe masukkan, sesedap rasa
- Bila dah santan mula mengelegak, tutup api dan SIAP!
p/s: masakkan ni lagi pedas lagi meletop....heeee
No comments:
Post a Comment